HTML

elmélet kirakat

gondoltam gondolkozom az életet körülölelő gondolatokkal, és le is írom.

Friss topikok

Társadalmi fertőzés

gizz 2010.11.16. 14:20

Ma mikor sétáltam, egy gigantikus üvegépület előtt, láttam saját eltorzult arcképemet, és megfogalmazódott bennem, mi is a mai ember probléma ( a sok közül az egy).

Sokan vagyunk, de nem elegen ( mondta egyszer valaki, aki jelenleg indián törzsfőnők)

 

Nem a túlnépesedésre gondolok, csak közvetve, mert kis hazánkban nincs az, sőt!

Az egyén és a társadalom viszonyára. Sokszor séta közben rengeteg embert látok, férfit, nőt, szépet, csúnyát, ázsiait. Ez nem is lenne fontos, engem legalábbis nem érdekel.
Ami nekem szembeötlik, az a repülőből nézett hangya effektus: „ nézd anyu az emberek olyan kicsik, mint a hangyák- igen kisfiam ez a távolság miatt van „

 

Szerintem nem, ugye mindem ember különböző. Vagy mégsem? ( igen tudom, ez egy Cartman idézet.)

 

Vegyünk egy példát, sok ember zenél, sok ember sportol, sok ember, sok-sok dolgot csinál.

A baráti körében, vagy a munkahelyén is valaki, egy hierarchikus építmény alappillére.

Nincs két, egyforma ember, még az egypetéjű ikrek is, bár kinézetben igen, de természetre különbözőek. Ez mind szép és jó de mi bajom nekem ezzel? Gonoszan hangzik majd, de ma már mindenki zenél, sportol, blogot ír stb. A tárház óriási, erre mondhatnánk azt, éppen ezért kell kiemelkedőnek lenni valamiből, és megszűnt a polihisztorok kora, szakosodjál barátom és máris megoldódik.

 

De mikor mindezt leírom, rájövök: ezt valaki sokkal jobban meg tudná fogalmazni, logikusabban leírná, és kiadná könyv formájában. Mindig azt érzem, egy vagyok a sok közül, és nincs ebből az érzésből kiút. ( ugye minden nőnél van jobb nő, minden bajnok legyőzhető )

 

Mikor meglátok valakit, egy érzés fog el, néha tisztelet, csodálat, vágyódás de sokszor lenézés, és undor. De tudom, hogy majdnem minden ember így tesz velem is.

 

Bár tényleg különbözünk egymástól, valamiben mindig, de bizonyos dolgokban egyetértünk.
Ez alapján kategorizálhatjuk az embereket, így leszűkül az a kör amiben szerepet szeretnénk betölteni. Pl: a sampon zsíros hajra, sem egyetlen embernek szól, hanem azoknak akiknek zsíros a hajuk.

 

Minden ember tartozik valamilyen csoportba, néhol vannak átfedések, de sikeresen bele lehet zsúfolni az emberiséget, maximum 1-2 ember több csoporthoz is tartozik, amivel nincs is semmi gond. Akkor ez azt feltételezi, hogy úgy kell élnünk, hogy valamilyen normát követve, amely nekünk tetszik, egy adott csoporton belül kiemelkedők, vagy legalábbis számottevőek legyünk, ez hasznos mind ránk, mind a társadalomra nézve (kivéve ha a bűnözők csoportjába tartozunk, akkor csak ránk nézve. Ezeknek mind léteznek különböző, befolyásoló tényezői.

Pl: a magyarul beszélők, és azon belül a programozók csoportjába csak a középmezőnybe tartozom, de mindez az miatt mert 12 vagyok, más néven a 12 évesek csoportjának tagja.

 

Ha így leszűkítjük, bárkire igaz, hogy egyedi, és értékes. A viselkedési normákat külön venném azért, mert ez óriási csoport lenne.

 

Mindezt azért mondtam el, hogy jómagam, és más is beláthassa, az az érték, ha a csoportjainkat tágítva is érezzük  a helyünket valahol. Mostanában kezdek rájönni, nem lehet rögtön öltözködés kinézet, beszédstílus, viselkedés, és egyebek alapján ítélni, és undorodni, hisz lehet, hogy az az ember akivel ezt megtettem, bizonyos körökben/csoportokban vezető szerepet tölt be, ami számomra lényegtelen, de a világnak nélkülönözhetetlen.

Tehát, élj becsületesen, a csoportodba, és tiszteld a másikét, ez lenne az alapelv, semmiféle vallási indíttatás nélkül. És ezek betartása mellet, azt érzed majd, nem egy vagy a sok közül, hanem egy csoport tagja vagy akár akaratlanul is, és ha ez megvan nem csak a látszat él majd, hogy tényleg fontos vagy, hanem maga a tény is.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmeletkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr122452423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepkefóbia · http://turi.dzsembori.hu/ 2010.11.16. 19:05:20

"..., ázsiat." xD

Jó kis gondolatok. A Junkies idézet is rendjén ;) Az utolsó kettő bekezdés pedig jó lenne, ha így lenne, de nagyon kevesen képesek rá. Én például esélyt adok rengeteg embernek, akiktől borsózik mások háta, vagy már kellőképpen leírta, esetleg akkor is, ha már énis leírtam. Az kettő közül (szerencsére?) mindegyik bekezdés teljesen elmondható rólam, a második utcsó mondata meg csak az önértékelési dolgaim miatt nem. Egyenlőre. De ahhoz, hogy így élj, nem mindegy, hogy milyen ember vagy. Az emberek többsége önző, és az önzők többsége már ebből adódóan képtelen arra, hogy ezek szerint éljen.

"A viselkedési normákat külön venném azért, mert ez óriási csoport lenne." - Az biztos. De szerintem ahogy az alap kategorizálást, ha nézzük, szerintem azért ott is rengeteg csoportba tartozik egy adott ember. Az olyan passzívabb csoporttól, mint amit mondtál a zsíros haj és sampon, vagy a dadogás, vagy bármi egyéb, amire nem vagyunk olyan büszkék, egészen az olyanokig, mint pl a jó látás, nagyszerű beszédképesség, stb... Meg a külön kategória, hogy egy ember mivel foglalkozik. Ez az, ami alapján megítélünk egy embert, a külsőségeken és az egyéb első benyomásos dolgokon kívül, de igazából ennek szerintem az a lényege, hogy ez tehet leginkább különlegessé egy embert. Ettől lehet értékes. Mert ha megnézel egy csajt, aki kurva jól néz ki, de mondjuk annyit csinál, hogy néha eljár diszkóba, és az életcélja annyi, hogy elmegy pedikűrösnek, az azért annyira nem faja. Kivéve, ha neked az elég, hogy kurvajól néz ki. De az persze téged minősít. Sokkal értékesebb egy olyan ember, aki mondjuk valami durvább hátrányos tulajdonsággal is rendelkezik, mondjuk hiányzik egy lába, akár egy baleset miatt, és nem adja fel, megkeresi a módját, hogy ő is teljes életet élhessen, emellett az életével is sokkal értelmesebb dolgokat tervez és másokat is sokkal inkább meg tud becsülni. Vagy az utolsó dolog már nem is muszáj...

De az a baj ezekkel is, hogy esetleg csak mi gondoljuk ezeket kb így. Az is lehet, hogy az emberiség többsége, akkor sem változtatna ez azon, hogy minden megítélés kérdése, és egyáltalán nem biztos az sem, hogy amit a többség gondol, esetleg az egész emberiség, az úgy van-e, jó vagy rossz. Mert minden egy kicsit az is, meg ez is. Csak idáig nem kellett volna elmennem, mert ez már azért más téma. Nem minden kérdés olyan fontos, hogy aztán később rágódj rajta, hogy lehet jobb lett volna, ha másképp döntesz. Meg amúgyis, az a dolgod eredendően, hogy önző legyél. Állítólag csak akkor lehetsz nem önző, ha olyan helyzetben vagy, hogy megteheted, vagy azért teszed, hogy előrébb juss (vagy bevágódj valakinél,) de hoppá, akkor megintcsak önző vagy.

Mr.Edorwhat 2010.11.16. 21:54:43

@lepkefóbia: szerintem nem ok-okozat, hogy a jó nő ne pedikűrös, a féllábú pedig atomtudós legyen.

@gizz: alkoss és értékes leszel? ja. ahogy mondod, a csoportodban. mindenkit halmazba tudsz helyezni, ez eddig rendjén is van. de mi van az egyetemességgel? vannak olyan dolgok amelyek egyetemes értékűek? nem biztos, s mégha a százbillió-trillió halmazmetszet jön is létre, amelyben az emberi cselekvés és érték fedi egymást, a világegyetem közös metszete egy üres halmaz lenne. Ha a kategorizálós módszerrel építem fel a modelljét.
De akkor a 'közjó' és 'közérdek' például tartalmatlan lózungok.
Szerintem van egy kötelező kategóriánk (pl. a nemzetiségünk) és azon belül illeszkedünk egy részhalmazba.

a problémafelvetésed tök érdekes és jó. érdemes lenne még vele foglalkozni, innen-onnan körüljárni.

Mr.Edorwhat 2010.11.16. 21:57:59

az önzőségről meg annyit h az alaptétel, hogy a magánérdek a közérdek előtt áll. nem mindegy az arány, és a minősége.

és inkább legyél önző, mint embertelen.

lepkefóbia · http://turi.dzsembori.hu/ 2010.11.17. 17:04:03

persze, hogy nem ok-okozat, nem általánosítok, csak példának hoztam fel.

Írtad, hogy a nagyminden közös metszete egy üres halmaz lenne. Lehet, hogy csak én nem tudom felfogni miért, vagy hogy pont hogy érted, de mitől gondolod? :)

a második hozzászólásoddal viszont teljesen egyetértek.

Mr.Edorwhat 2010.11.17. 17:21:59

@lepkefóbia: ha mindenkinek saját halmazt adsz, azaz kategorizálod vmi szerint. a fenti okfejtés szerint (mármint a poszt) mindenki a saját csoportjának alkot értékeset stbstb. még ha van is átfedés, ezekszerint a "nagyközös" nem létezik. Hiszen olyan nincs, hogy mindenkinek értékes, csak relatív többségben. Ezeket az bejegyzésből szűrtem le.

Ha csak az utcán kérdeznél, akkor azt mondanám, de, van nagy közös.

Anna Cobbler 2010.11.17. 20:52:06

Hát én nem is tudom. Tény, hogy csomóan az alkotó, de nevezzük inkább aktív emberek közé tartoznak életvitel szempontjából. De rengetegen vannak, akik sohasem adnák ilyenre a fejüket. Ők miként illeszkednek ezekbe a csoportokba, amikről beszélsz?

Tény, hogy a csoportokhoz való tartozás sokat javít az ember jellemén, önbecsülésén, életvitelén akár. Viszont ez nagyon veszélyes, ha modernnek akarnék tűnni azt mondanám a csoportfüggőség miatt. Lásd a Hullám című filmet, vagy a pártokat.

Én inkább amellett érvelnék, hogy ha valaki keresi a helyét a világban, jó hogy rátalál közösségekre, amelyekben jól érzi magát, esetleg a közösség még formálja is, de alapvetően őrizze meg a saját értékeit. Az elkötelezettség szép dolog, és jó hogy csoportokhoz tartozunk, amíg meg van a választás szabadsága.

Egyébként meg az öltözködés, stílus, beszéd egyfajta kód, amivel üzenetet közvetítünk a világ felé. Ez olyan mintha elmész színházba és bekötöd a szemed. Amiről beszélhetnénk az a tolerancia... "Bár rohadtul irritál a stílusa, feltételezem, hogy ennek ellenére lehet benne vmi értékes is." És nem arról van szó, hogy félredobod a benyomásodat, mert a látszat néha csal. Persze, ki lehet indulni ebből is, viszont folyton azzal fogsz szembesülni, hogy az öltözködés, viselkedés, "egyebek" többnyire sokat árul el arról, milyen az ember. Tudom, van kivétel, de elenyésző a rengeteg más példához képest, ami pedig igazol.
Ja, és ami nagyon fontos. Ezek a dolgok együtt alkotnak egy képet, nem részleteiben. Lehet vki szakadt ruhában baromi jó arc, vagy lehet jó ízlése, viszont gerinctelen. Nem elvetni kell az általad felsoroltak alapján való megítélést, hanem helyesen értelmezni, nem CSAK az öltözködés, vagy nem CSAK a stílust külön.

Ez elég problematikus kérdéskör amúgy...

gizz 2010.11.17. 21:59:22

@fülszöveg:
Csak erre válaszolnék: "Nem elvetni kell az általad felsoroltak alapján való megítélést, hanem helyesen értelmezni"

igen-igen, csak mi a helyes értelmezés? Minden nézőpont kérdése, az ilyen megítélésben.

Anna Cobbler 2010.11.18. 13:14:12

@gizz: Mi a helyes értelmezése annak, ha vki emós cuccokban jár? Az hogy emo. Lehet baromi kedves, meg értelmes, aranyos, de ő veszi fel azokat a cuccokat. Azt ne felejtsük el, hogy az öltözködés, viselkedés, beszéd megválasztása része a magunkról alkotott képünknek. Mi jogon írná felül ezt egy kívül álló?

Ugye a eredeti probléma az volt, hogy ítéljünk-e a viselkedés, egyebek alapján. Sztem igen, ítéljünk, de józanul értelmezve a szituációt, nem vegyítve a sztereotípiáinkkal. A helyes értelmezés az elsődleges üzenet szerinti értelmezés.

Ha meg minden nézőpont kérdése, akkor miről beszélünk...?

Mr.Edorwhat 2010.11.18. 14:36:10

@fülszöveg: "Ha meg minden nézőpont kérdése, akkor miről beszélünk...?" Hát ez az, ezért hoztam a kategóriás-halmazos példát. Ha minden nézőpont kérdése, nagyon közös, csak átfedés.

Bocs Tura, ennél jobban nem tudom körülírni a saját faszságomat. Remélem azért közelebb jutottál.

gizz 2010.11.20. 20:12:09

Ajjh barátaim, és testvéreim.
Anna: igazad van! Minden embernek van 1 véleménye, egy nézőpontja, ha úgy tetszik. A lényeg az, hogy én megpróbálok 1 vezérfonalat húzni, amit szerintem érdemes követni, ehhez társulnak az egyéni empíriák, vélemények stb.

Aki úgy néz ki, azért néz ki úgy, mert azt a látszatot kívánja kelteni, vagy még nem találta meg önmagát.
De igen, ha ítélni akarunk ebből már lehet.

lepkefóbia · http://turi.dzsembori.hu/ 2010.11.21. 17:54:40

Igazából ha valakit elítélünk bármi miatt, csak minket minősít. De ez is egy olyan dolog, amiért nem haragudhatunk magunkra, meg amúgyis, minek tennénk? Mert ugye erről beszélünk/tünk, hogy ezt nem irányíthatjuk, akármi. Szalámi.

A "minden nézőpont kérdése" pedig általánosan elmondható mindenre (mondhatnánk, hogy egyetemes (törvény), de ettől a kifejezéstől borsódzik a hátam), ja és ez egy olyan dolog, amire Einstein nélkül is elég hamar rájöhetünk jelentéktelen kis életünk során :) Vagy nemtom mit fűzhettem volna még ide :)

Anna Cobbler 2010.11.24. 19:51:57

@lepkefóbia: "Igazából ha valakit elítélünk bármi miatt, csak minket minősít." Ha valakit elítélünk, az valóban minősít minket is. De ezek a fogalmak mind negatív értelműek ebben a kontextusban. Eleve az ítélet az ilyen "külsőségek" alapján nem feltétlen negatív, másrészt a véleményalkotás nagyrészt önkéntelen. Az pedig, hogy minket minősít sem feltétlen negatív ez semleges. A másokról alkotott véleményünk természetesen minket is jellemez...

Itt senki nem a rasszizmusra meg a szélsőséges megnyílvánulásokra gondol, mégis a véleményformálás ilyen negatív felhangot kap, pedig sztem... namindegy, ez messzire vezetne.

"Aki úgy néz ki, azért néz ki úgy, mert azt a látszatot kívánja kelteni, vagy még nem találta meg önmagát. De igen, ha ítélni akarunk ebből már lehet." --> Nos, az a helyzet, hogy rá vagyunk kényszerítve hogy felhasználjunk minden benyomást a körülöttünk lévő emberekről, mert főleg arra nem szánják rá az emberek az időt, hogy megismerjék egymást. Ehelyett figyelemfelkeltő jelzésekkel akarják mutatni hová is "tartoznak". Aztán ez hiába zsákutca, lehet hogy pár év kell, mire rájössz, hogy hiába volt a sok megtett kilométer. (Válások, stb.) Értem mit akartál ezzel a poszttal, hogy ez egy rossz tendencia... viszont aki megpróbálja lefékezni ezt a folyamatot, nagyon nehezen boldogul majd ott, ahol mindenki hozzászokott ehhez az ítélkezési trendhez, hogy alkossunk már új fogalmakat is.

Ui.: ígérem, nem írok több kommentet, mert már ezt sem kellett volna, túl van tárgyalva :D

gizz 2010.11.25. 00:04:13

@fülszöveg: Nem nem, örülök, hogy írtok, ez azt mutatja, végre érdemleges témát súrolok.
És ebben az utolsó kommentben, kedves füles barátom, közös nevezőre jutottunk.
süti beállítások módosítása