HTML

elmélet kirakat

gondoltam gondolkozom az életet körülölelő gondolatokkal, és le is írom.

Friss topikok

Tévedtem

gizz 2010.11.16. 13:56

  

És igen, maradi volt tőlem kinyilatkozni valamit, ami tudományos úton korántsem bizonyított.

Amiket mondtam a lélek dolgairól, tényleg létezhet, hogy mindent az agy irányít, de mi pedig az agyunkat. Ha ez így van, akkor akarat van lélek helyett, ezt már mindenki elfogadja.

Mondhatni csak a titulus változik, de mégsem, mivel az érzéseinket nem tudjuk akarattal irányítani. Akkor tegyük fel, hogy ezt is az agyunk okoskodja ki, akkor miért nem vagyunk képesek uralni?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmeletkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr622452377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepkefóbia · http://turi.dzsembori.hu/ 2010.11.16. 17:48:43

Az most egy jó kérdés, hogy mi az agyunk szerepe mindebből. Lehet, hogy minden. Hogy semmi, az nyílván nem (tessék egy nyilván, ráadásul hosszú i-vel :P). Az érzések, érzelmek mind-mind ösztönös dolog. Uralkodni felette nem tudsz, az valószínű, de azért vannak módszerek. Elsősorban úgy tudod tudatosan megszabadítani magad egy érzéstől, ha generálsz egy másikat (mondjuk ellentéteset, vagy másmilyet), de ez inkább csak kevésbé erős, vagy kevésbé drasztikus állapotoknál működik. Az agynak köszönhetőek az ösztönök, ez biztos. Azt mondtad, hogy mindent az agyunk irányít, mi pedig az agyunkat. Én inkább úgy mondanám, hogy mindent (talán mindent) az agyunk üzemeltet, mi pedig irányíthatjuk ezt, lehet az összes részét is akár. Ezt az akarat dolgot meg nem vágom viszont. Vagyis úgy értem nem biztos, hogy egyre gondolunk, mert én az akaratot pont annyinak, gondolom, mint maga a szó jelentése, és így ezt is csak a lélek egyik képességének tekintem, vagy hogy mondhatnám szebben :)...

gizz 2010.11.17. 21:55:46

Örülök, hogy mindig írsz, így elgondolkodom legalább.
Szerintem erre a kérdésre még várnunk kell, esetleg később megérthetjük, ha eljut odáig a tudomány, bár attól még, hogy eljut nem biztos, hogy értesülünk róla.
süti beállítások módosítása