HTML

elmélet kirakat

gondoltam gondolkozom az életet körülölelő gondolatokkal, és le is írom.

Friss topikok

mama manipuláció

gizz 2010.10.05. 23:17

(Van egy ilyen nevű játék amit egy régi barátom és én csináltunk ilyen rpg maker motorral de az mind1 is.)

Ma már eléggé elterjedt ez a szó de tényleg,,, hogy is van ez?
Befolyásolás vagy ahogy wiki P. bácsi mondaná: (A manipuláció olyan emberi tevékenység, amely tárgyak fizikai vagy emberek mentális állapotának megváltoztatására törekszik.)



De nem sok értelme lenne egy blogon fogalmak meghatározásának ugyebár.Mit is akartam mondani? Ja igen tudom manipuláció,,, szóval mindig mondják itt-ott:ezt az embert könnyű befolyásolni, vagy ez az ember önző manipulatív stb.Na mármint mármost gondoljunk bele, lehet enélkül élni? NEM.
Minden befolyásolásnak számít csak haladjunk kronologikus sorrendeben: születés utáni nevelés, iskola, iskola 2, iskola 3, munkahely, hej de persze  ezt másként is felfoghatjuk.Nincs olyan szerelmespár, baráti viszony, élettársi kapcsolat, házastársi iszony, és nem tudom mi van még, amikben ne létezne manipuláció. Mindenki 1 picit saját maga képére akarja formálni a másikat, vagy pont ellenkezőleg, hasonlítani akar valakire. Isten kezdte :saját maga képére formálta az embert ( de akkor a csúnyákat is?? az mentsége, hogy magyar volt)



De mitévő legyen az ember ilyenkor?? Persze az három ember, aki olvassa ezt, tőlem akar választ, meg is kapják: egyrészt, szerintem ez egy jó dolog, ha mértékkel használják. Taníthat jó dolgokra is, nyilván azért akarjuk, hogy ilyen olyan legyen valaki, mert az majd jó lesz neki,,, tanácsot adunk,,, és ha még igaz is akkor is,,, akkor most együtt közösen mindenki: ,,,manipulálja,,, na igen, ennyi.



A legfontosabb az egészben, hogy vegyük észre, és ne hagyjuk magunkat túlságosan, ha pedig jó, akkor hagyjuk csak nyugodtan. Aki pedig nem szeret vagy szokott másokat befolyásolni ne is tegye, igaz a mondás,,, mi közöm hozzá( bár, azért a legnagyobb szépsége az egésznek, hogy kellő tudással pénzt, és hatalmat ad a manipuláció ügyes használata, de azért ez nem buzdítás, csak egy jó tanács :)



Tegyük fel, de ne a polcra, létezik két ember közt a tökéletes összhang, akkor elméletileglétezik befolyásolás mentes világ, de (sajnos csak ilyen példával lehet szemléltetni) mi van akkor, ha ennek a két embernek választani kell, (csak egyet lehet választani, és muszáj)hogy valamelyikük felesége halljon meg. Mondhatnánk azt is, hogy egyik azt mondja: idősebb vagyok, legyen az enyém, de nem itt mindkettő férfi ugyanannyi idős, a feleségük is, és egyiküknek sincs semmilyen betegsége. Nyilván el kell dönteniük, és mivel, nincs megoldásmeg kell győzniük egymást, ami egy idő után befolyásoláshoz vezet. Persze, ez egy csúnya fikció volt, ami teli van hibával, de egy biztos:( és az nem az Unicum )



Manipuláció van, volt, lesz


 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmeletkirakat.blog.hu/api/trackback/id/tr192348442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Edorwhat 2010.10.06. 14:23:03

a próblémafelvetés jó, a példák is... ha nem teszünk különbséget "befolyásolás" és "manipuláció" és "meggyőzés" között. Nem, nem jelentésbeli különbségre gondolnék az első kettő esetében, hanem gyakorlati differenciára. A manipuláció a közbeszédben egy negatív kicsengésű szó.

A manipuláció és meggyőzés között megint van egy ilyen ordító szakadék: amolyan köznyelvi. A manipulatív az amolyan "átbaszlak a palánkon", a meggyőzlek, meg emilyen "átsegítelek a palánkon" kategória.

Igyekeztem érthető maradni.

lepkefóbia · http://turi.dzsembori.hu/ 2010.10.12. 00:11:50

Igazából egyet értek abban Gregory House-szal, hogy mindenki magának akar jót. Persze ez tűnhet belemagyarázásnak is azon a téren, ha azt mondom, hogyha segítesz valakinek valamiben azt nem azért teszed, mert önzetlen és az jó neki és ezzel megelégszel. Ha valakinek adsz egy ajándékot, a kedvében jársz, azzal valójában magadat teszed boldoggá, vagy esetleg enyhíted a bűntudatod. A manipuláció az okosak játékszere, na meg az erőseké.

pszichopata
süti beállítások módosítása